Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Τραβάνε ζόρι, να το οξύνουμε

Δεν πρόλαβαν να βήξουν οι Αμερικάνοι κι άρχισαν να φταρνίζονται διάφοροι. Ενα ινστιτούτο στρατιωτικών μελετών ασχολείται ξάφνου με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και εκτιμά ότι εξ αυτού η κυβέρνηση παραπαίει. Σε άμεση ανταπόκριση ένα κόμμα ζητά πάραυτα εκλογές κι ένας σχολιογράφος στην κατεξοχήν εφημερίδα του αμερικάνικου παράγοντα υποδεικνύει πώς η ΚΥΠ μπορεί να γίνει FBI και με λύπη διαπιστώνει πως ούτε γι' αυτό δεν είναι ικανή η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι προφανές πως όλα αυτά είναι μια σύμπτωση.

Την ίδια ώρα δυο θέματα κυριαρχούν: Ενα, οι φωτιές, όπως κάθε χρόνο. Δύο, τα οικονομικά μέτρα που επίσης κάθε χρόνο τέτοια εποχή εξαγγέλλονται. Κοινός παρονομαστής το καπιταλιστικό κέρδος. Γι' αυτό καίγονται τα δάση, γι' αυτό καίγονται οι εργάτες. Κοινός είναι ο παρονομαστής και των ενόχων. Με κοινή πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα καμένα δάση. Με κοινή πολιτική των εργατοπατέρων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ το κάψιμο των εργατών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι βιομήχανοι παριστάνουν τους υπεράνω και διακηρύσσουν - με λαθροχειρίες - πως η κρίση αφορά το ίδιο όλους. Ετσι μιλάνε για μία στις δύο επιχειρήσεις χωρίς κέρδος, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τον αυτοαπασχολούμενο και το τσιμεντάδικο. Δεν υπάρχει επιχείρηση που δουλεύει χωρίς κέρδος. Αυτό που διαφέρει είναι το ποσοστό κέρδους. Χτες η «Αλφα Μπανκ» ανακοίνωσε τρελά κέρδη κι ακριβώς δίπλα της είναι αλήθεια πως έκλεισαν μερικά ψιλικατζίδικα. Τι κοινό έχει η τράπεζα και ο ψιλικατζής;

Η ανεργία κρύβεται από την αυτοαπασχόληση, αλλά δεν προκαλείται απ' αυτήν. Τα πακέτα ανέργων προέρχονται από τους καπιταλιστές. Αυτοί παράγουν τον εφεδρικό στρατό και τον χρησιμοποιούν για να πιέσουν ώστε να μειωθεί κι άλλο η τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης.

Λένε: «Ολοι οι κοινωνικοί εταίροι ζητάνε», υποβάλλοντας έτσι την άποψη ότι εργάτες και αφεντικά μαζί ζητάνε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για ένα νέο κύκλο ανάπτυξης. Ενα: Οι εργάτες δε ζητάνε ό,τι και τα αφεντικά. Η ΓΣΕΕ ναι, αυτό ζητάει. Δύο: Ο προηγούμενος κύκλος ανάπτυξης σήμαινε κέρδη για τους λίγους, φτώχεια για τους πολλούς. Οι εργάτες δε ζητάνε νέο κύκλο ανάπτυξης. Ζητάνε να μην υπάρχουν αφεντικά. Να έχουν δικό τους τον πλούτο που παράγουν.

Μιλάνε για «ώρες ευθύνης για όλους». Σημαίνει σκύψε κι άλλο. Οι προτάσεις του ΣΕΒ είναι αποκαλυπτικές: Ζητάει να πληρώνουν φτηνότερα μεροκάματα (εκεί οδηγεί η μείωση ασφαλιστικών εισφορών) και να καταβάλλει το κρατικό ταμείο τη ζημιά. Να πληρώνουν δηλαδή οι ίδιοι οι εργάτες και το ασφαλιστικό ταμείο και τα επιδόματα κατάρτισης.

Πάμε γι άλλα: Δεν πρόλαβαν να ανακοινωθούν οι βάσεις για τα ΑΕΙ που αποκάλυψαν πως 50.000 παιδιά περνάνε κατευθείαν στο στρατό των ανέργων και βγήκε η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» με αναγγελία «ευκαιριών απασχόλησης». Πού; Στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ απ' όπου τα παιδιά στέλνονται τζάμπα εργάτες στην παραγωγή ως δήθεν εκπαιδευόμενοι.

Ετσι, ενώ συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ δημάρχων και δασαρχείων, το πραγματικό μέτωπο παραμένει στην οικονομία. Οπου την ώρα που εσύ κοιτάς τις φλόγες που «ανάψανε» οι αστοί στην Πεντέλη, αυτοί προωθούν νέα «κοινωνική συναίνεση» και μάλιστα με ιδεολογικούς όρους. Ευθέως μιλάνε για κοινές θέσεις ΓΣΕΕ - ΣΕΒ και δε λένε ψέματα. Επιθετικά περνούν ως αυτονόητο ότι αφεντικά και εργάτες έχουν κοινό συμφέρον. Αλλά από πότε η ΓΣΕΕ εκπροσωπεί εργάτες;

Ασχετο: Το καιρό που ψηνόταν η αντεπανάσταση, ένας οδηγός στην Κοπεγχάγη αφηγούνταν σε ένα δημοσιογράφο του CNN πώς ένας συνάδελφός του στο Αμβούργο μίλησε με κάτι ναυτικούς που έρχονταν από το Γκντανσκ και οι οποίοι του είχαν πει πως μια κυρία του λιμανιού που είχε κοιμηθεί με έναν οδηγό των ναυπηγείων του είχε πει ότι κάτι εργάτες του είχαν ψιθυρίσει πως η αστυνομία είχε σκοτώσει πολλούς εργάτες σε μία απεργία. Η είδηση επέστρεψε στην Πολωνία ως αποκάλυψη του CNN.

Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο στις 13 Ιούλη του 2009 ο Γ. Βότσης έγραψε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ότι «ανεπιβεβαίωτες φήμες, που ουδέποτε διερευνήθηκαν, προσδιόριζαν τότε τη "μίζα" σε δύο δισ. δρχ. για το κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα για τη Ν.Δ. και ένα δισ. για τον ενιαίο τότε "Συνασπισμό"». Λίγες μέρες μετά ο Κ. Μπέης στην ίδια εφημερίδα επικαλέστηκε τον Βότση για να εκφράσει την απορία του, ένα μήνα μετά ο Κοροβέσης επικαλέστηκε τον Μπέη για να παρουσιάσει ως δεδομένο το ανεπιβεβαίωτο και χτες ο Μπέης, παίρνοντας σκυτάλη από τον Βότση, επανήλθε για να χειροκροτήσει τον Κοροβέση που έκανε την αποκάλυψη! Μετά από τέσσερα κείμενα οι «ανεπιβεβαίωτες φήμες» παρουσιάζονται πια ως δεδομένο. Κι εκεί που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βουλιάζουνε στο βούρκο τους, έρχεται η «αντιεξουσιαστική αριστερά» και η προβοκατόρικη εφημερίδα της να βεβαιώσουν ότι το ΚΚΕ είναι λερωμένο.

Οχι, δεν έχουμε καμιά απορία για το αν είναι προβοκάτορες. Μας αρκεί πως τους γνωρίζουμε και τους τρεις χρόνια πριν... Αλίμονο στους αναγνώστες της «Ελευθεροτυπίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ